subota, 13. prosinca 2008.

J. R. R. Tolkien





Gospodar prstenova - Prstenova družina

Šezdeset je ljeta minulo otkako je hobit Bilbo Baggins s čarobnjakom Gandalfom i družinom patuljaka krenuo u potragu za zmajevim zlatom. Kao uspomena na tu uzbudljivu pustolovinu Bilbu je ostao čarobni prsten kojeg je putem osvojio u gonetanju s gmizavim stvorenjem Gollumom.No odonda su se orci, trolovi i varzi ponovno namnožili, Gospodar tame Sauron povratio je snagu i u zemlji Mordor okupio sile zla kako bi iznova zavladao Međuzemljem. No prije nego doista krene u rat morao bi pronaći svoj davno izgubljeni čarobni Prsten Vladar koji će mu podariti moć nad svim ljudima, patuljcima i vilenjacima. Prekasno će Gadalf shvatiti da je Bilbov prsten upravo taj koji Sauron traži! I tako će Bilbovu sinovcu Frodu pasti u zadatak da u ime svih slobodnih naroda Međuzemlja ponese teret Prstena na put opasniji od sviju ikad poduzetih!



Gospodar prstenova - Dvije kule

Poput mlinskog kamena breme odgovornosti pritislo je hrabro srce Froda Bagginsa. Ukleti Prsten-Vladar, koji mu je već donio toliko nevolja otkada je čarobnjak Gandalf, vođa Prstenove družine, nestao u ponoru Khazad-dima, dovest će Froda i njegovog vjernog prijatelja Sama na sam prag Mordora, u njihovom očajničkom pokušaju da poremete osvajačke planove Saurona i njegovih hordi orka....



Gospodar prstenova - Povratak kralja

Trenutak odluke u kojem sudbina Međuzemlja visi o koncu stigao je, čini se, ipak prebrzo. Jureći na Shadowfaxu Gandalf Bijeli pokušat će osnažiti obranu Minas Tirtha prije nego što nepregledne vojske Sauronovih slugu prokuljaju kroz Crne dveri. Pod zidinama drevnog grada protiv sila zla zapodjenut će boj najveći junaci Zapada, a među njima i ostatak prstenove družine: Merry, Pippin, Legolas i Gimli. Dok se na Pelennorskim poljima odlučuje sudbina Međuzemlja, Frodo i Sam nastavljaju svoj beznadni put do Klete gore, noseći najteži od svih tereta: Prsten Vladar.





Silmarillion

Ovo je pripovijest o tri Silmarila, dragulja koja je izradio Feanor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Po predanju, prvi je Gospodar mraka Morgoth, ugrabio Silmarile i ugradio ih u svoju krunu, nakon čega su vilenjaci pošli u rat protiv sila zla ne bi li povratili svete im dragulje. Silmarillion je nastajao u razdoblju od gotovo pedeset godina uz neprestane dorade. Roman je prvi puta objavljen 1977, četiri godine nakon autorove smrti.

Jezik: hrvatski

Veličina: 16 MB

Download

Nema komentara:

Objavi komentar