ponedjeljak, 15. prosinca 2008.

Arthur C. Clarke - Odiseje u svemiru



2001: Odiseja u svemiru

Započelo je prije 4 milijuna godina, s očaravajućim posve crnim monolitom - s pojavom nečeg neobjašnjivog što je u čovjekolikom majmunu potpalilo iskru ljudske svijesti, pretvarajući ga u čovjeka. Nastavilo se u samom osvitu 21. stoljeća kad je takav crni monolit iskopan na Mjesecu i kad započinje svemirska odiseja Davida Bowmana, Franka Poola i superračunala Hala prema svjetovima Jupitera i Saturna.. Klasična priča o sudbinskoj povezanosti čovječanstva i izvanzemaljskih civilizacija.

Download





2010: Druga odiseja

Glavni lik "2010." je dr. Heywood Floyd, koji ni devet godina nakon incidenta sa svemirskim brodom "Discovery" ne uspijeva prijeći preko najvećeg debakla svoje karijere. Iako je svjestan da je iskorišten kao žrtveno janje u cijeloj priči, Floyd je i dalje opsjednut Discoveryem. Da stvar bude gora, SAD i SSSR (u vrijeme pisanja romana Clarke nije predvidio raspad Sovjetskog saveza, a hladni rat bio je na vrhuncu) na rubu su oružanog sukoba, a Sovjeti u tajnosti pripremaju misiju prema Jupiteru u nadi da će tamo pronaći rješenje misterije zvane "crni monolit". Želeći izbjeći optužbu za piratstvo (Discovery je američki teritorij, i svaki neovlašteni ulaz na brod smatrao bi se činom piratstva), Sovjeti na brod "Aleksej Leonov" primaju Floyda, dr. Curnowa - dizajnera Discoverya te dr. Chandru - tvorca superračunala HAL 9000 odgovornog za propast originalne misije.

Download




2061: Treća odiseja

Još u predgovoru "2061.", Clarke je naglasio kako Druga Odiseja nije izravni nastavak Prve, niti Treća Druge. To si to, kako nas upozorava, važi i za Četvrtu. One su "varijacije na istu temu".


Download




3001: Konačna odiseja


Prije četiri milijuna godina, jedan crni monolit bešumno se uzdigao sred afričke savane - nedokučivi vanzemaljski artefakt koji je u majmunu potpalio prvu iskru svijesti čojveka.
Godine 2001. u vrijeme prve Odiseje, otkiće istovetnog crnog monolita na Mjesecu potiče upućivanje prve misije ka Jupiteru. Pohod se okončao pobunom superkompjutera HAL-a i oktrićem trećeg, još masivnijeg monolita na Jupiterovom mjesecu Europi.
A sada, u osvit četvrtog milenja, slučajno pronalaženje smrznutog tijela astronauta Franka Poola, kojeg je HAL ubio prije tisuću godina, pokreće lanac zbivanja što vode ka nadasve očekivanoj završnici. Oživljeni Pool upućuje se k Europi, koju monoliti čuvaju kao strogo zabranjenu zonu.
Roman "3001: Konačna odiseja" nije samo veličanstveno finale najnaznačajnije SF serije svih vremena, nego i testamentarno ostvarenje najvećeg pisca ovog žanra.

Download

Jezik: srpski

Format: pdf

Nema komentara:

Objavi komentar