subota, 27. prosinca 2008.

Saburo Sakai - Samuraj!



Knjiga japanskog ratnog pilota iz drugog svjetskog rata za sve ljubitelje avijacije. Knjiga na izuzetan način opisuje zračne bitke između japanskih i američkih pilota na Pacifiku.

Jezik: srpski

Format: pdf/rar

Download

petak, 26. prosinca 2008.

Oleg Platonov - Zašto će propasti Amerika



Knjiga «Zašto će propasti Amerika» opsežna je studija o negativnom utjecaju Judaizma i Talmudskih načela na razvoj američkog društva od samog naseljavanja Američkog kontinenta odmah nakon Columbova otkrića pa sve do današnjih dana. Detaljno se proučava svjetska zavjera i njezin utjecaj te se iznose doakzi koji ukazuju na to kako je ta najveća svjetska sila današnjice pod potpunom okupacijom cionizma te kako se putem "masonskih zavjera" uporno pokušava uništiti "zdravi bjelački duh".
Autor knjige je ugledni ruski povjesničar, doktor znanosti Oleg Platonov, koji je proveo dosta vremena u Americi proučavajući utjecaj cionizma te je ova knjiga nastala nakon dugogodišnjeg rada. Velike pomoći pri radu na ovoj knjizi imao je autor dok je radio u državnom arhivu KGB-a.

Kao nedostatak ove knjige spominje se gubitak objektivnosti u nekim djelovima zbog jakog utjecaja religije na autora. Posebnu vrijednost knjizi daju razni nedvosmisleni citati raznih Masona i Cionista kao i točno navođenje imena i prezimena osoba koje su za pojedine stvari odgovorne.
Knjiga otkriva dubinu "judeo-masonske zavjere" koja se nadvila u posljednjim stoljećima nad svijet, prije svega Ameriku.

Prevedena je i na hrvatski jezik te tiskana u 400 primjeraka, ali je izostavljeno jedno poglavlje u dogovoru sa autorom.


Jezik: hrvatski

Format: pdf/rar

Download

J. Douglas Kenyon - Zabranjena religija



Držeći se istog modela kao i kod svoje uspješnice Zabranjena povijest, J. Douglas Kenyon je iz svoga dvomjesecnika Atlantis Rising prikupio članke koji istražuju skrivene putove religije, progonjene od strane ortodoksne Crkve - od vremena prije Krista, dok su se polagali temelji kršćanstva, pa do žestokih i krvavih vremena katara, templara i slobodnih zidara Novoga Svijeta. U ovom su istraživanju korijena zapadnjačke vjere otkrivene bliske veze između drevne egipatske religije i kršćanstva, pravi identitet trojice mudraca te veza koje su templari iskovali između kršćanstva i slobodnih zidara. Također, knjiga identificira pravu tajnu organizaciju koja stoji iza tajni razotkrivenih u knjizi Da Vincijev kod te objašnjava, kolika skrivena vjerska strujanja i danas utječu na suvremeni svijet.

Ova knjiga je uvod u pravu povijest heretičkih vjerskih tradicija koje su u društvu igrale jednako važnu ulogu kao i službena vjera, što ih je neprestano nastojala potisnuti i posve uništiti. Rođeni unutar istih vjerskih okvira koji su na kraju iznjedrili kršćanstvo, ovi su duhovni putovi ipak uspjeli preživjeti kroz "hereze" Srednjega vijeka kao i kroz teorije velikih renesansnih mislilaca kakvi su bili Isaac Newton, Giordano Bruno i njihovi nasljednici. Prenijet i u Novi Svijet zahvaljujući slobodnim zidarima, koji su ondje potaknuli Američku revoluciju, utjecaj ovih zabranjenih religija može se i danas pronaći u "Zvijezdama urešenom stijegu" ili takvim slobodnozidarskim simbolima kakav je piramida na stražnjoj strani novčanice od jednog dolara.


Download

Richard Bach - Izvan sebe


Klasicnim djelima poput Privida, Mosta preko vjecnosti te Galeba Jonathana Livingstona Richard Bach je zauvijek osvojio srca citalaca diljem svijeta. Njegove vizionarske knjige stvorile su novo gledanje na tradicionalnu podjelu tvari, duha i uma, te kod brojnih citalaca probudile radost i zacudnost koji leze u svima nama, u svijetu oko nas i onome onkraj toga. U najnovijem djelu Izvan sebe Bach krece u pustolovinu izvan granica obicnog vremena, u prostrano carstvo stvaralastva i maste. Putovanje zapocinje dok se Bach silno trudi usavrsiti neka konstrukcijska rjesenja na svom zrakoplovu, Piper Cubu. Savrsena rjesenja, jednostavna i prakticna, dolaze, cini se, niotkuda. I kad mu se jednog dana skica pojavi pred ocima, u rukama tajanstvene zene koju je tek nejasno vidio, odluci razotkriti izvor svojih vizija. Potraga ga vodi do zapanjujuceg odredista. Izvan sebe poziv je citaocima da sami otkriju svijet zacudujucih mogucnosti.


Jezik: srpski

Format: pdf/zip

Download

četvrtak, 25. prosinca 2008.

Michael Cunningham - Sati




Roman koji je Publishers Weekly proglasio najboljim romanom 2005. godine.

Već nakon njegova debitantskog romana A Home at the End of the World, kritičari su Michaela Cunninghama proglašavali jednim od najvećih američkih pisaca našeg vremena, a njegov treći roman Sati, svojevrstan homage Virginiji Woolf, ovjenčan Pulitzerovom nagradom kao najbolji roman 1999. godine, te PEN/Faulknerovom nagradom u istoj kategoriji samo je ispunio očekivanja.
Cunninghamova profinjena upotreba stvarnih činjenica iz života velike umjetnice upotpunjena je nevjerojatno hrabrim nagađanjima o njezinu skrivenom svijetu, o svemu onome što stoji u pozadini njezina najpoznatijeg romana, Gospođa Dalloway (radnog naslova, dakako, Sati).
U sve to, sa zadivljujućom je lakoćom upletena priča o životima dviju posve različitih žena i njihovim sudbinama promatranim iz neuobičajenog kuta.
Ova oda kapitalnom djelu svjetske književnosti budi osjećaj da ponekad i najkraći trenuci i najjednostavniji događaji, kao što su neograničene mogućnosti jednog lipanjskog dana, mogu biti - makar i nakratko - sasvim dovoljni za sreću.
Prema romanu Michaela Cunninghama nastao je i scenarij za istoimeni film Davida Harea koji je osvojio 9 nominacija za Oscara, a zlatni kip ponijela je sjajna Nicole Kidman, miljenica svjetske publike. Uz Nicole glavne junakinje utjelovljuju još dvije sjajne glumice: veteranka Meryl Streep i "tiha zvijezda" Julianne Moore, a film vrvi još cijelim nizom zvjezdanih imena: Ed Harris, Toni Collette, Miranda Richardson i Claire Danes.


Jezik: hrvatski

Format: pdf/zip

Download

ponedjeljak, 22. prosinca 2008.

Poul Anderson - Bit će vremena


Jack Havig, a man born with the ability to move at will through the past and the future of mankind, must save the world from a doomed future of tyranny before his time runs out. Reprint.

Jezik: srpski

Format: pdf/rar

Download

nedjelja, 21. prosinca 2008.

Arijana Čulina - Šta svaka žena triba znat o onin stvarima


Ova duhovita, inteligentna i urnebesno zabavna knjiga jedini je pravi hrvatski chick-lit proizvod u kojem njegova junakinja Goge Bjondina daje savjete za dobar ljubavni život i razotkriva našu muško - žensku svakodnevnicu.


Jezik: hrvatski

Format: doc/rar

Download

četvrtak, 18. prosinca 2008.

John L. Esposito - Islamska prijetnja: mit ili stvarnost?



John L. Esposito je profesor na katedri Religija i međunarodni odnosi i ravnatelj Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje pri Georgetown univerzitetu. Bio je predsjednik Asocijacije za bliskoistočne studije i konsultant Državnog tajništva SAD-a. Urednik je The Oxford Encyclopedia of the Modern Islamic World te autor ili urednik mnogih djela uključujući Islam: The Straight Path, Islam and Politics, Islam in Asia, Voices of Resurgent Islam, Women in Muslim Family Law, The Iranian Revolution, Islam and Democracy, Islam and Secularism in the Middle East, itd. Jedan je od najčitanijih, najcitiranijih i najuticajnijih islamologa Zapada posljednjeg desetljeća, čije tekstove mnogi muslimani nalaze dobrodošlim glasom razuma u pravoi poplavi propagandističkih i islamofobijom zadojenih napisa. U predgovoru drugog izdanja ove knjige sam autor kaže: Zapadne vlade su stalno kritizirane od strane mnogih muslimana zbog njihovih dvostrukih standarda u promoviranju demokracije s entuzijazmom na Zapadu, ali vrlo selektivno u muslimanskom svijetu. U retorici muslimanskih kritičara impotentnost zapadnih odgovora u Bosni i Čečeniji čini se da zasjenjuie onu muslimanskih vlada i Organizacije islamske konferencije. Europski i američki lideri su često uhvaćeni u raskoraku između zahtjeva i očekivanja svojih muslimanskih saveznika i njihove islamističke opozicije: alžirska vojska, Husni Mubarek, tuniski Zejnu-l-abidin bin Ali protiv Islamskog fronta spasa, Muslimanske braće i Stranke obnove. Zapadni političari se nastavljaju boriti sa politikama iz prošlosti i potrebom da se izgradi vizija koja bi uključila i vladajuće elite i autentičnu populističku opoziciju. Ovo drugo izdanje ponukano je kontinuiranom relevantnošću debate o naravi političkog islama, i njegovoj snazi i značaju u muslimanskoj politici i međunarodnim odnosima. Ono nudi nov prilog o slučaju Alžira u 5. poglavlju, kao i opširnije razmatranje o odnosu islama i Zapada u svjetlu govora o islamskoj prijetnji i implikacijama sukoba civilizacija na domaćem i međunarodnom nivou. Potreba za boljim razumijevanjem islama i muslimanske politike je veća nego ikada. Usred eksplozivnih događaja koji nalaze puta do naslovnih strana i djela nasilja ne samo u muslimanskom svijetu već i na Zapadu, postoji snažno iskušenje da se na islam gleda kroz prizmu vjerskog ekstremizma i terorizma. Demoniziranje jedne velike vjerske tradicije zbog nastranih postupaka malog broja disidentskih pripadnika ostaje biti stvarnom prijetnjom, prijetnjom koja nema samo posljedice po odnose između muslimanskog svijeta i Zapada, već i po sve veće muslimanske zajednice na samom Zapadu.


Jedno poglavlje iz ove knjige možete pročitati ovdje.

Jezik: bosanski

Format: pdf/rar

Download

Louis de Bernieres - Mandolina kapetana Corellija




Kefalonija, idilični grčki otok u Jonskom moru bogat živopisnom prošlošću, osebujnim ljudima, zelenim morem i kristalno čistim zrakom osvojit će svakog namjernika koji se zaputi stranicama ove knjige.
Mandolina kapetana Corellija Louisa de Bernieresa mogla bi biti klasična ljubavna priča kad se rat ne bi grubo umiješao između Pelagije, svojeglave jedinice doktora Iannisa, i Madrasa, mladog veselog ribara koji pliva s delfinima, i koji je naglavačke okrenuo već predodređene putove njihovih sudbina.
Topnički časnik talijanske vojske Antonio Corelli potpuna je suprotnost svakom uobičajenom okupatorskom liku. Corelli bi više volio da je turist a ne zavojevač, pa se najčešće tako i ponaša: na njemački pozdrav uzdignutom rukom odgovara sa «Heil Puccini», njegovi virtuozni prsti prebiru po žicama mandoline, a operne arije raduju ga više od topovske paljbe.
Pelagijin zaručnički zavjet vjernosti naći će se vrlo brzo na ozbiljnoj kušnji kada počne uspoređivati pripadnika pokreta otpora Madrasa s kapetanom neprijateljske vojske Antonijem.
Raskošne kulise mediteranskog otoka, likovi tako stvarni da ostaju u neizbrisivom dijelu sjećanja, dramaturgija vrijedna prave grčke tragedije napisana s dobrom mjerom britanskog humora, inovativna i dinamična struktura romana, kraj zbog kojeg vrijedi gristi nokte, sve su to odlike koje ovaj roman čine malim remek-djelom. Treba li nešto više?
Možda spomenuti izvrstan film s Nicholasom Cageom, Penelope Cruz i Jonom Hurtom, u ulozi doktora Iannisa (za koju valjda zaslužuje Oscara), možda naglasiti istančan prijevod Jasne Mrakovčić, možda istaknuti dojmljivu ilustraciju Igora Kordeja. Možda, no Mandolina kapetana Corellija može odsvirati svoju dionicu solo i bez pratnje.

Jezik: hrvatski

Format: txt

Download

Clare Longrigg - Mafijašice


Pupetta Maresca rodila je svoje prvo dijete u zatvoru dok je služila kaznu za svoje prvo ubojstvo. Kad mu je bilo osamnaest godina, njezin je sin bio otet i ubijen. Njegova je smrt obavijena velom tajne, no ona vjeruje da je napadač bio njezin ljubavnik, napuljski kokainski magnat. Kad je najmlađi sin Anne Mazze bio trinaestogodišnjak, dala mu je pištolj i poslala ga da ubije čovjeka koji je ubio njezina oca. Poznata kao Crna Udovica, svoje sinove odgajala je da postanu mafijaški glavešine i tako održe obiteljski klan. Ninetta Bagarella, lijepa i inteligentna žena Cosa Nostrinog capi dei capi, junakinja je mafijaškog propagandnog rata protiv države, a ugled svoje obitelji branila je iz svoje zamračene kuće u Corleoneu.

Žene u mafiji preuzimaju vodeću ulogu: ubijaju iz osvete, kupuju oružje iz Jugoslavije, prikupljaju iznuđivački reket, peru novac zarađen prodajom droge. Clare Longrigg dala se u potragu za tim ženama i saslušala njihove priče. U ovoj hrabroj i zanimljivoj knjizi ona opisuje tradicionalnu ulogu žena u Cosi Nostri, kako u Italiji tako i u Sjedinjenim Državama, od "trofejnih supruga" do preprodavačica droge, a prikazuje i njihovo pojavljivanje kao vođa koji rade na svoju ruku.

No žene se bore protiv mafije. Posljednjih se godina pojavilo mnogo prebjega koji se žele osloboditi nasilničkih brakova, a djeci omogućiti drugačiju budućnost. Ima i onih koje su to učinile da bi osvetile svoje najbliže.

Snažna i napeta sadržaja, Mafijašice pokazuju da glavešine više ne mogu računati na žensku šutnju. U budućnosti će mnoge od njih postati aktivne partnerice - dok će druge biti otvoreni neprijatelji u borbi za uništenje mafije.


Jezik: hrvatski

Format: txt

Download

ponedjeljak, 15. prosinca 2008.

Arthur C. Clarke - Odiseje u svemiru



2001: Odiseja u svemiru

Započelo je prije 4 milijuna godina, s očaravajućim posve crnim monolitom - s pojavom nečeg neobjašnjivog što je u čovjekolikom majmunu potpalilo iskru ljudske svijesti, pretvarajući ga u čovjeka. Nastavilo se u samom osvitu 21. stoljeća kad je takav crni monolit iskopan na Mjesecu i kad započinje svemirska odiseja Davida Bowmana, Franka Poola i superračunala Hala prema svjetovima Jupitera i Saturna.. Klasična priča o sudbinskoj povezanosti čovječanstva i izvanzemaljskih civilizacija.

Download





2010: Druga odiseja

Glavni lik "2010." je dr. Heywood Floyd, koji ni devet godina nakon incidenta sa svemirskim brodom "Discovery" ne uspijeva prijeći preko najvećeg debakla svoje karijere. Iako je svjestan da je iskorišten kao žrtveno janje u cijeloj priči, Floyd je i dalje opsjednut Discoveryem. Da stvar bude gora, SAD i SSSR (u vrijeme pisanja romana Clarke nije predvidio raspad Sovjetskog saveza, a hladni rat bio je na vrhuncu) na rubu su oružanog sukoba, a Sovjeti u tajnosti pripremaju misiju prema Jupiteru u nadi da će tamo pronaći rješenje misterije zvane "crni monolit". Želeći izbjeći optužbu za piratstvo (Discovery je američki teritorij, i svaki neovlašteni ulaz na brod smatrao bi se činom piratstva), Sovjeti na brod "Aleksej Leonov" primaju Floyda, dr. Curnowa - dizajnera Discoverya te dr. Chandru - tvorca superračunala HAL 9000 odgovornog za propast originalne misije.

Download




2061: Treća odiseja

Još u predgovoru "2061.", Clarke je naglasio kako Druga Odiseja nije izravni nastavak Prve, niti Treća Druge. To si to, kako nas upozorava, važi i za Četvrtu. One su "varijacije na istu temu".


Download




3001: Konačna odiseja


Prije četiri milijuna godina, jedan crni monolit bešumno se uzdigao sred afričke savane - nedokučivi vanzemaljski artefakt koji je u majmunu potpalio prvu iskru svijesti čojveka.
Godine 2001. u vrijeme prve Odiseje, otkiće istovetnog crnog monolita na Mjesecu potiče upućivanje prve misije ka Jupiteru. Pohod se okončao pobunom superkompjutera HAL-a i oktrićem trećeg, još masivnijeg monolita na Jupiterovom mjesecu Europi.
A sada, u osvit četvrtog milenja, slučajno pronalaženje smrznutog tijela astronauta Franka Poola, kojeg je HAL ubio prije tisuću godina, pokreće lanac zbivanja što vode ka nadasve očekivanoj završnici. Oživljeni Pool upućuje se k Europi, koju monoliti čuvaju kao strogo zabranjenu zonu.
Roman "3001: Konačna odiseja" nije samo veličanstveno finale najnaznačajnije SF serije svih vremena, nego i testamentarno ostvarenje najvećeg pisca ovog žanra.

Download

Jezik: srpski

Format: pdf

Stephen King - Dolores Claiborne

Dolores Claiborne uzbudljiva je priča o situaciji koja se može dogoditi svakodnevno, bilo gdje u svijetu. Zloba, strava i napetost glavne su odlike ove zastrašujuće priče o mladoj ženi koja je u bizarnim okolnostima odlučila ubiti svoga muža.
Prema ovoj je priči 1995. godine snimljen i film Potpuna pomrčina s Kathy Bates i Jennifer Jason Leigh u glavnim ulogama.


Jezik: hrvatski

Format: doc/zip

Download

Eva Heller - S drugim muškarcem sve će biti bolje




"Nestani što brže iz moga života + stana", napisala je svojemu škrtom i pedantnom dečku Albertu studentica filmske režije Constanze Wechselburger i kada se vratila kući saznala da je on ispravno shvatio njeno naređenje. A onda je novi život mogao započeti.

Jezik: hrvatski

Format: txt/zip

Download

Joanne Harris - Kupinovo vino


Iz ustajale atmosfere svoje londonske koegzistencije s preambicioznom Kerry, Jay će pobjeći u Lansguenet, pitoreskno francusko selo koje neodoljivo podsjeća na Pog Hill, mjesto njegove mladosti. A tamo, u kući iz njegovih snova i Joevih priča, dočekat će ga duhovi prošlosti, seoska naklapanja i nepovjerenje starosjedilaca te tajanstvena i nedostižna Marise. l čudna kemija između njih dvoje. Ili možda čarolija?
Topao i neodoljiv, prepun živopisnih opisa i osjećaja svojstvenih pisanju Joanne Harris, roman Kupinovo vino slavi senzualnu energiju, laičku alkemiju, dašak drugih vremena i drugih mjesta koje samo vino može prenijeti.

Format: txt

Jezik: hrvatski

Download

Ben Elton - Popcorn


Djelo hrvatskome općinstvu nepoznata engleskog romanopisca Bena Eltona Popcorn naizgled je lako tematski odrediti. Uz beznačajno malo kolebanja mirne bismo duše mogli reći da je to roman o nasilju. Preuzetniji kritičar reći će da je riječ o psihološkoj studiji nasilja u suvremenu društvu. Društveno senzibilniji čitatelj prepoznat će i kritiku dvostrukog morala, pa čak i cinizma kao sociopsihološke činjenice. I svi oni bit će u pravu. Roman je sve to pomalo i mi ga možemo iščitavati i na socijalnoj i na psihološkoj i na razini socijalne i psihološke patologije, pa i sa stanovišta teoretika suvremenih medija, a moralisti raznih boja neće moći ne primijetiti i Eltonovu kritiku ravnodušna pristanka na posvemašnju otuđenost. No, kako je pitkost, dominantnu u stilskoj dimenziji romana, moguće opasno približiti razvodnjenosti, bilo bi uputno upitati se gdje je istinska kakvoća ovoga romana, pogotovo jer je našem općinstvu, kako rekosmo, auktor nepoznat.

Jezik: hrvatski

Format: txt

Downlaod

Michael Crichton - Jurski park


U romanu "Jurski park" (1990) autor ekstrapolirajući dostignuća genetskog inžinjeringa, gradi zoološki park koji kao atrakciju treba prikazivati dinosaure, čije je kreiranje dostignuće visoke tehnologije. Koristeći kao paradigmu matematičku teoriju kaosa, autor u romanu nadasve napete radnje propituje mogućnosti čovjekovg ovladavanja vlasitim tehnološkim postupcima.

Po romanu je Steven Spielberg snimio (1993) istoimeni film.

Format: txt

Jezik: srpski

Download

nedjelja, 14. prosinca 2008.

Peter Maass - Ljubi bližnjega svoga




"Rat i njegovi pratioci – kukavičluk i junaštvo – univerzalne su osobine rata. Ja sam u svojoj knjizi pokušao to istražiti, nastojao sam naći odgovor na ono strašno, izluđujuće pitanje „Zašto?”. To, više no sama Bosna, istinska je tema ove moje priče o ratu."


feljtoni: Link 1, Link 2, Link 3, Link 4, Link 5, Link 6, Link 7

Jezik: bosanski

Format: pdf

Download

Ernest Hemingway - Starac i more


Uživao je razmišljajući o ribi i o tome što je sve mogla raditi morskim psima da je slobodno plivala. Trebao sam joj odsjeći njezin kljun pa se njime boriti protiv njih, pomisli. Ali nije imao sjekirice, a nije više imao ni noža.

Jezik: hrvatski

Format: doc

Download


John Gray - Muškarci su s Marsa, žene su s Venere


Četiri godine nakon što se prvi puta pojavila na listi bestsellera, knjiga dr. Johna Graya Muškarci su s Marsa, žene su s Venere – priručnik za bolje razumijevanje među spolovima još uvijek čvrsto drži prvo mjesto. Kakav je to priručnik koji je uz stotine sličnih (a svi obećavaju čudesne preobrazbe ličnosti i fantastične Uspjehkrozpozitivanmentalnistav.htmle u ljubavi svim svojim kupcima) jedini uspio proći onaj istinski test svakodnevnog života? Dovoljno je pročitati tek nekoliko stranica da biste se sami uvjerili kako je dr. John Gray otkrio nešto doista novo, a opet tako obično da se s tim susrećemo svakoga dana. Muškarci govore potpuno drukčijim jezikom nego žene, iako toga nisu svjesni! Riječi su im iste ali su im značenja različita. Kad bi uza se imali mali frazeološki rječnik razumjeli bi se bez poteškoća i nesuglasica. Ova je knjiga upravo to – rječnik s osnovama gramatike koji će muškarcima-Marsovcima pomoći razumjeti žene-Venerijanke. Dr. John Gray koristi suvremena otkrića u prirodnim i društvenim znanostima o razlikama među spolovima i te spoznaje primjenjuje na zbivanja u našem svakodnevnom životu tako da u ovoj knjizi svatko može naći dio sebe.

Jezik: srpski

Format: doc/rar

Download

Richard Overy - Diktatori - Hitlerova Njemačka i Staljinova Rusija



Jesu li Njemačka i Sovjetski Savez, smrtni ideološki neprijatelji, bili u neku ruku krvna braća?
U rigoroznoj analizi autor uspoređuje Hitlerovu Njemačku i Staljinovu Rusiju, totalitarne režime par excellence prošlog stoljeća. Pritom on nipošto ne teži uspoređivanju zločina obaju režima niti prikazuje jednog vođu kao zrcalni odraz drugoga. Naprotiv, Overy nastoji proniknuti u različite povijesne procese koji su naveli obje diktature na zločine tako golemih razmjera.

Jezik: hrvatski

Format: pdf/rar

Download

August Šenoa - Branka


Došla jesen, zelenilo lišća žuti se, rumeni se, grožđe dozrijeva, vedro je bilo ljeto, vedra je i jesen, sunce na nebu ne krije svoga lica. Sunce se sklanja prema zapadu, prema Okiću; blizu je večer. Grad je gotovo pust, ljudi izletjeli između zidova u gajeve, šumice, vrtove oko grada, mnogi pače zaključali svoje varoške kuće da se naužiju jesenske dokolice u svojim vinogradima po bližnjim brežuljcima. Tko može, neka izleti, pomladit će mu se duša pod tim plavetnim nebom, medu bujnim grmljem i granjem, o tom svjezem, lagodnom zraku. Ne može toga svatko, gdjetko je prikovan uz svoj posao, za svoj stol, kao rob na galiji...

Jezik: hrvatski

Format: pdf

Download

Paulo Coelho - Zahir


Pripovjedač romana Zahir je pisac svjetskih bestselera koji živi u Francuskoj i uživa u svim privilegijama koje mu slava i novac donose. Njegova supruga Ester, sa kojom je 10 godina u braku poznati je ratni izvještač. Uprkos profesionalnom uspjehu i nesputanosti konvecionalnim brakom, ona upada u tešku krizu. Kada nestaje sa svojim prijateljem Mihajlom, koji joj je možda i ljubavnik, vlasti saslušavaju pripovjedača: da li je Ester kidnapovana, ubijena, ili je jednostavno pobjegla od braka koji je nije ispunjavao. Pripovjedač nema ni jedan odgovor, ali sam sebi postavlja brojna pitanja. Jednog dana, pojavljuje se Mihajl, čovjek sa kojim je Ester posljednji put viđena i obećava da će mu vratiti ženu. Putovanje vodi pripovjedača od glamura Pariza do Kazahstana, zemlje u kojoj je Mihajel rođen. Zemlje tragične istorije ali bogate dugovne tradicije. I upravo u njoj on dolazi do iznenađujućih samospoznaja.

Zahir je očaravajuća priča o putovanju, opsjednutosti izgubljenom ljubavlju, odnosima u braku, slobodi i ličnim ambicijama.


Jezik: bosanski

Format: doc/rar

Download

subota, 13. prosinca 2008.

Khaled Hosseini - Tisuću blistavih sunaca




U romanu Tisuću blistavih sunaca autor pripovijeda priču o dvije žene koje život spaja na jedan neobičan način. Mariam, rođena 1959. u Afganistanu, nikad ne uspijeva pobjeći od surove stvarnosti patrijarhalnog društva u toj zemlji. Laila je istinska ljepotica, jednu generaciju mlađa i odgojena u liberalnoj obitelji. Ove dvije različite osobe spojio je ratni kaos. Roman počinje u povijesnom mjestu Herat, glasovitom po svojim pjesnicima i ruševinama tvrđave kojiu je sagradio Aleksandar Veliki. Naslov Tisuću blistavih sunaca posuđen je iz jedne pjesme iz 18. stoljeća. Tu je rođena Mariam, nezakonito dijete jedne neobrazovane žene. Roman počinje rečenicom – 'Mariam je imala pet godina kad je prvi put čula riječ harami'.


Jezik: srpski

Format: pdf/zip

Download

Robert Asprin - Još jedan krasan mit


Skeeve je htio biti lopov. Običan kradljivac, ništa više. Nije znao ni što su to dimenzije, a kamoli da postoji više od jedne. Međutim, nakon što ga čarobnjak Garkin uzme za šegrta, cijeli njegov svijet okrenut će se naglavce: u njega će ući jedan demon, nekoliko vragova (koji uopće ne dolaze iz pakla, već samo iz druge dimenzije), te još nekoliko, u njegovom svijetu tradicionalno mitskih bića. Kad se u sve umiješa još i poludjeli čarobnjak koji želi ovladati svim dimenzijama, mitska avantura počinje...


Naslov originala: Another fine myth

Jezik: hrvatski

Format: doc

Download

Robert Asprin - Mitne intervencije


Veliki Skeeve i njegovi egzotični prijatelji ponovo su se zatekli u novoj dimenziji, ovaj put jednoj koju nastanjuju vampiri i ostali krvopije koji, pokazat će se, strahuju od ljudi onoliko koliko ljudi u drugim dimenzijama strahuju od njih! U novom romanu mitskih pustolovina, u kombinaciji mafijaške logike, lažnih čarobnjaka, pitomih vampira, ljubavnih problema i uvrnutog humora, svijet se pokazuje još luđim nego što se na prvi, drugi ili treći pogled doima.


Naslov originala: Myth-ing persons

Jezik: hrvatski

Format: doc

Download

Alan Dean Foster - Tuđinac


Sa sedmeročlanom posadom i teretom od dva bilijuna tona fosilnog goriva, međuzvjezdani tegljač puzio je periferijom galaksije. Kompjutor je upravljao brodom a ljudi su spavali sve dok Nostromovi skeneri nisu uhvatili iskrivljeni poziv u pomoć s udaljene planete. I sva tehnologija budućnosti nije ih mogla zaštititi od noćne more sadašnjosti. Jer na planeti se probudio - TUĐINAC... a u dalekom svemiru nitko nije mogao čuti njihov vrisak!

Literatni predložak po kojem je 1979. Ridley Scott snimio istoimeni film (Alien, Osmi putnik) sa Sigourney Weaver u glavnoj ulozi.


Originalni naziv: Alien

Jezik: hrvatski

Format: doc/zip

Download

Johann Wolfgang Goethe - Patnje mladog Werthera


Roman se doima revolucionarnim jer promovira tip slobodoumnog i spontanog intelektualca iz građanskih krugova koji simbolizira tip romantičnog junaka kojemu je svaka zbilja strana, koji bez osjećaja nužne životne pragmatičnosti slijedi svoje ideale bez obzira na cijenu a ta je, bar u Wertherovu slučaju, basnoslovno skupa. On bi, barem u prosvjetiteljskim krugovima bio definiran kao opomena uz poseban komentar pisca kako se ne treba vladati u životu. No, u slučaju Goethea ta poruka izostaje, a Wertherom se oduševljava čitateljska publika među kojom je jedan Napoleon, a kasnije i Dostojevski. Mladi u Wertheru pronalaze uzor, odijevaju se kao on, čitaju Homera i Osijana, a neki ga slijede u smrt. Prihvaćaju ga svi, koji ne prihvaćajući kompromise u životu, slijede isključivo srce. Djelo promovira svjetonazor poznat pod nazivom "verterizam", čije karakteristike u sebi nosi glavni junak djela.

Jezik: hrvatski

Format: pdf/zip

Download

Bratoljub Klaić - Rječnik stranih riječi

Ovaj rječnik daleko je nadmašio svoju prvotnu namjenu koja se sastojala u tome da se zainteresiranim čitateljima daju kratka i jasna tumačenja stranih pojmova što se javljaju u našem dnevnom govoru, u tisku ili na radiju (i televiziji), odnosno u bilo kojem drugom popularnom sredstvu međuljudske govorne ili pisane komunikacije.

Upotrebljivosti rječnika treba poslužiti i "unutarnji" akcent. Kod svih je imenica, gdje je za to bilo poterbe, kraj nominativnog označen i genitivni akcent koji u takvim slučajevima ostaje mjerodavan i za sve druge padeže.

Potreba jednog rječnika stranih riječi osjeća se danas više no ikad. Moderni život sa svojim međunarodnim vezama, u tehničkom i uopće u kulturnom pogledu, uveo je i stalno uvodi u naš jezik strane riječi.

Ne treba jezik čistiti od suvišnih stranih riječi, to je uostalom i nemoguće, jer jezik nijedne europske kulture ne može biti bez stranih riječi.


Download:
Prvi dio (95 MB)
Drugi dio (95 MB)
Treći dio (95 MB)
Četvrti dio (95 MB)
Peti dio (71 MB)

Semir Osmanagić - Bosanska Piramida Sunca

Otkriće prve europske piramide monumentalnih dimenzija opisano je u knjizi "Bosanska piramida Sunca".


Web: Link

Jezik: bosanski

Format: pdf

Veličina: 14 MB

Download

J. R. R. Tolkien





Gospodar prstenova - Prstenova družina

Šezdeset je ljeta minulo otkako je hobit Bilbo Baggins s čarobnjakom Gandalfom i družinom patuljaka krenuo u potragu za zmajevim zlatom. Kao uspomena na tu uzbudljivu pustolovinu Bilbu je ostao čarobni prsten kojeg je putem osvojio u gonetanju s gmizavim stvorenjem Gollumom.No odonda su se orci, trolovi i varzi ponovno namnožili, Gospodar tame Sauron povratio je snagu i u zemlji Mordor okupio sile zla kako bi iznova zavladao Međuzemljem. No prije nego doista krene u rat morao bi pronaći svoj davno izgubljeni čarobni Prsten Vladar koji će mu podariti moć nad svim ljudima, patuljcima i vilenjacima. Prekasno će Gadalf shvatiti da je Bilbov prsten upravo taj koji Sauron traži! I tako će Bilbovu sinovcu Frodu pasti u zadatak da u ime svih slobodnih naroda Međuzemlja ponese teret Prstena na put opasniji od sviju ikad poduzetih!



Gospodar prstenova - Dvije kule

Poput mlinskog kamena breme odgovornosti pritislo je hrabro srce Froda Bagginsa. Ukleti Prsten-Vladar, koji mu je već donio toliko nevolja otkada je čarobnjak Gandalf, vođa Prstenove družine, nestao u ponoru Khazad-dima, dovest će Froda i njegovog vjernog prijatelja Sama na sam prag Mordora, u njihovom očajničkom pokušaju da poremete osvajačke planove Saurona i njegovih hordi orka....



Gospodar prstenova - Povratak kralja

Trenutak odluke u kojem sudbina Međuzemlja visi o koncu stigao je, čini se, ipak prebrzo. Jureći na Shadowfaxu Gandalf Bijeli pokušat će osnažiti obranu Minas Tirtha prije nego što nepregledne vojske Sauronovih slugu prokuljaju kroz Crne dveri. Pod zidinama drevnog grada protiv sila zla zapodjenut će boj najveći junaci Zapada, a među njima i ostatak prstenove družine: Merry, Pippin, Legolas i Gimli. Dok se na Pelennorskim poljima odlučuje sudbina Međuzemlja, Frodo i Sam nastavljaju svoj beznadni put do Klete gore, noseći najteži od svih tereta: Prsten Vladar.





Silmarillion

Ovo je pripovijest o tri Silmarila, dragulja koja je izradio Feanor, najdarovitiji od svih vilenjaka. Po predanju, prvi je Gospodar mraka Morgoth, ugrabio Silmarile i ugradio ih u svoju krunu, nakon čega su vilenjaci pošli u rat protiv sila zla ne bi li povratili svete im dragulje. Silmarillion je nastajao u razdoblju od gotovo pedeset godina uz neprestane dorade. Roman je prvi puta objavljen 1977, četiri godine nakon autorove smrti.

Jezik: hrvatski

Veličina: 16 MB

Download

Richard A. Knaak - Diablo 1: Naslijeđe krvi





Pustolov i najamnik Norrec Vizharan, tražeći magično blago, pronalazi začarani oklop drevnoga Krvavog kneza o kojem kolaju strašne legende. Knjiga je prvi dio knjiške trilogije koja je nastala prema popularnoj računalnoj igri Diablo tvrtke Blizzard Entertainment.

Format: doc

Jezik: hrvatski

Download

Kur'an


Biblija


Biblija je za kršćane sveta, inspirirana i kanonska knjiga. Za svakog čovjeka Biblija je istovremeno zbirka povijesnih isprava i književno djelo izvorne i neprolazne umjetničke snage. Ona pripada zajedničkoj kulturi čovječanstva.

Jezik: hrvatski

Format: chm/zip

Download

Douglas Adams - Vodič kroz Galaksiju za autostopere




Bez panike.
Kad Arthur Dent jednog četvrtka ostane bez kuće, otkriva da to nije ni približno najgore što mu se može dogoditi. Jer, kad ustanovite da je vaš najbolji prijatelj zapravo izvanzemaljac s jednog malog planeta u blizini Betelgeza i da je zaglavio na Zemlji samo da bi napisao članak o njoj za Vodič kroz galaksiju za autostopere, svijet vam se suštinski promijeni.

Kad se zatim još pojave i Vogonci, koji razruše Zemlju da bi napravili mjesta za galaktički brzovozni put, stvari se nimalo ne poprave. Ali to je tek početak: Arthura još očekuje susret s odmetnutim galaktičkim predsjednikom Zaphodom Beeblebroxom, vožnja brodom s pogonom beskonačne nevjerojatnosti, i mnoštvo drugih avantura i peripetija prema kojima će gubitak kuće ? pa i planeta ? djelovati bezazleno? a u svemu tome, jedino što mu donekle pomaže da se snađe je Vodič kroz galaksiju za autostopere, knjiga koja, slično Galaktičkoj enciklopediji, ima podatke o svemu što postoji, ali ima i dvije važne prednosti: nešto je tanja, a na koricama ima velik, utješni natpis: Bez panike.

1. Autostoperski vodič kroz Galaksiju
2. Restoran na kraju svemira
3. Život, vaseljena i sve ostalo
4. Doviđenja i hvala na ribama
5. Uglavnom bezopasni


Originalni naziv: The Hitchhikers Guide to Galaxy

Jezik: srpski

Format: txt/rar

Download

Aleksandar S. Puškin - Kapetanova kći





"Kapetanova kći" prvi je realistički prozni roman u ruskoj književnosti. Prožima ga atmosfera čuvene Pugačovljeve bune, atmosfera pokreta slojeva naroda u toj buni. Njegovi junaci, nezadovoljni stvarnošću u kojoj žive, izdignuti iznad nivoa sredine u kojoj zive, duhovnog nivoa, uzbuđeni idealom slobode nadživjeli su pjesnika, a njegove ideje postale su poluge bitne za pokrete cjelokupne ruske književnosti XIX. stoljeća.


Originalni naslov: Kapitanskaja docka

Jezik: srpski

Format: txt/rar

Download

Clive Cussler - Titanic



Predsjednikov tajni odjel razvio je dosad neviđeno obrambeno oružje za Sjedinjene Države koje zavisi o iznimno rijetkom radioaktivnom elementu - zapravo, toliko rijetkom da ga nema dovoljno niti za pogon njihovog izuma. No, Dirk Pitt slijedio je vijugav trag do tajnog skrovišta tvari. I tako, utrkujući se s okrutnim olujama, sovjetskim špijunima i vremenom, Pitt započinje sa svojom najuzbudljivijom misijom -vađenjem olupine brodoloma stoljeća iz njezinoga vodenoga groba...


Originalni naziv: Raise the Titanic!

Jezik: hrvatski

Format: doc/rar

Download